درختان باغ امینالاسلامی دوباره موضوع داغ اخبار شهر نیشابور شد، درختانی که از مدتها قبل خبر درگیری آنان به آفات گیاهی و خشک شدنشان نگرانی شهروندان نیشابور را برانگیخته بود و امروز دیگر از درختان سربه فلک کشیده آن باغ قدیمی جز تعدادی درختان نحیف و مریض چیزی باقی نمانده است.
از چند روز قبل هرس سنگین درختان قدیمی این باغ موجب اعتراض شهروندان شده بود تا اینکه روز یکشنبه گذشته خبر سربری درختان باغ امینالاسلامی با واکنش حسن گیاهی سرپرست جدید اداره میراث فرهنگی نیشابور مواجه شد و او طی هماهنگی با مقام قضایی با حضور در باغ امینالاسلامی مانع از ادامه کار مأموران شهرداری برای سربری و هرس این درختان شد.
اگرچه گیاهی در مصاحبه با خبرنگار خاتونشرق حاضر به مصاحبه نشد و تنها به ذکر این مطلب که موضوع در دست بررسی است اکتفا کرد و ساعاتی بعد هم از دستور توقف موقت اجرای عملیات هرس درختان باغ امینالاسلامی توسط دادستان خبر داد و گفت: باید با شهرداری گفتگو و بررسی بیشتری درباره هرس درختان این باغ انجام بدهیم.
شهرداری برای فضای سبز برنامه ندارد
احمد همتآبادی سخنگوی شورای شهر نیشابور در مصاحبه با خاتونشرق ضمن تأیید مجوز کمیسیون ماده ۷ با انتقاد از عملکرد شهرداری در رسیدگی به وضعیت درختان این باغ گفت: مصوبات کمیسیون ماده ۷ با توجه به درخواست شهرداری در خصوص درختان مصوب میشود و وقتی میگویند درختان خشک شده کمیسیون ماده ۷ چه اقدامی میتواند انجام دهد اما در این خصوص در مورد عملکرد شهرداری نقد وجود دارد که چه دلایلی باعث شده وضعیت درختان اینگونه شود.
وی افزود: در مورد این درختان حتی مشاور از مشهد آمد و تصمیم بر این شد باید سبکسازی تاج درختان انجام شود و عدم تناسب ریشه و تاج درختان باعث گرفتن این تصمیم شده و به ناچار باید ارتفاع درخت را کم و ریشه را تقویت کنیم تا در بهار شاهد وضعیت بهتری باشیم هرچند به شیوه فعلی هم نقد وارد است و میتوانست با ارتفاع بیشتر و اصولیتر نسبت به سبکسازی اقدام کنند.
عضو شورای شهر نیشابور با انتقاد از عملکرد شهرداری در نگهداری درختان گفت: مدیریت ضعیف در آبیاری و بحثهای دیگر باعث شده درختان این منطقه و قسمتهای مختلف شهر خشک شوند و در همین مورد باغ امینالاسلامی ریشههای درختان ضعیف شده و دیگر توان تغذیه درخت را ندارد و اگر شهرداری در تغذیه و آبیاری کار میکرد وضعیت اینگونه نمیشد.
وی با بیان اینکه درختان خیابانهای عطار، کمال، غرویان و سایر درختان کهنسال سطح شهر نیز وضعیت مناسبی ندارند گفت: عدم مدیریت صحیح طی این سالها و همچنین وضعیت معابر که آسفالت و بتنریزی و نوع طوقههایی که برای درختان تعبیه شده باعث میشود سیستم آبیاری و تغذیه درختان دچار مشکل شود.
وی خاطرنشان کرد: بدون تعارف برنامه مدونی در این حوزهها نداشتهایم و باید طی این سالها سند فضای سبز و آبیاری نیشابور تدوین میشده است.
بهرهکشیهای سیاسی از فاجعه زیستمحیطی
اظهارات سخنگوی شورای شهر نیشابور درباره وضعیت درختان باغ امینالاسلامی در حالی مطرح میشود که به نظر میرسد این موضوع به جای آنکه با رویکردی تخصصی و برای ارائه راهحلی اصولی پیگیری شود، به ابزاری برای خودنمایی و بهرهبرداریهای سیاسی برخی اعضای شورا تبدیل شده است. در روزهایی که شهروندان نیشابور نگران سرنوشت این میراث ارزشمند طبیعی و تاریخی هستند، برخی اعضای شورای شهر به جای تمرکز بر حل مسئله، گویا دغدغه دیگری در سر دارند: نمایش پاسخگویی به شهروندان با اهداف تبلیغاتی در فضای مجازی.
این گروه از اعضای شورا که عملکرد چهار سالهشان نیز با انتقادات و شائبههای جدی همراه بوده است، اکنون با برگزاری نشستهای خبری و انتشار بیانیههای مختلف در فضای مجازی، سعی دارند خود را حامی محیطزیست و مدافع حقوق شهروندان جلوه دهند. اما این رفتارها در عمل چیزی جز تلاش برای سرپوشگذاشتن بر ضعف عملکرد گذشته و جلب توجه در آستانه انتخابات شورای شهر نیست. به جای ارائه راهکارهای عملی و شفاف برای حل معضل هرس بیرویه درختان، این افراد در مقام «تنویر افکار عمومی» ظاهر شدهاند، اما آنچه دیده میشود، بیشتر نوعی خودنمایی است تا مسئولیتپذیری واقعی.
آنچه بیش از همه نگرانکننده است، استفاده ابزاری از احساسات شهروندان برای اهداف سیاسی است. در حالی که مردم نیشابور انتظار دارند شورای شهر به عنوان نهادی تصمیمگیرنده و اجرایی، با مسئولیتپذیری و برنامهریزی مدون به مسائل مهمی چون حفاظت از باغ امینالاسلامی بپردازد، شاهدیم که برخی اعضای شورا با رفتارهای عوامفریبانه و برگزاری نشستهای خبری بیهدف، تنها به دنبال جلب رأی و اعتماد عمومی هستند. این افراد به جای بازخواست از خود برای ضعف در مدیریت شهری، با فرافکنی و انتقاد از دیگران، سعی در تطهیر خود و انحراف توجهها از عملکرد نامطلوبشان دارند.
رفتار این دسته از اعضای شورا، نه تنها کمکی به حل مسئله نمیکند، بلکه اعتماد عمومی به نهاد شورا را نیز خدشهدار میکند. مردم انتظار دارند نمایندگانشان در شورا، با شفافیت و بدون توجه به منافع شخصی یا سیاسی، مسائل شهر را حل کنند. اما آنچه اکنون دیده میشود، استفاده از بحران درختان باغ امینالاسلامی به عنوان یک سکوی تبلیغاتی است که تنها باعث دلسردی بیشتر شهروندان میشود.
اگر این افراد واقعاً دغدغه حفاظت از محیط زیست و حقوق شهروندان را داشتند، چرا در چهار سال گذشته اقدامی جدی برای باغ امینالاسلامی انجام ندادند؟ آیا اکنون که انتخابات نزدیک است، این دغدغهها ناگهان ظهور کرده است؟ این تناقض آشکار میان عملکرد گذشته و رفتار کنونی، خود بهترین گواه بر نیتهای پشت پرده این افراد است.
برای جلوگیری از تکرار چنین رفتارهایی، لازم است نهادهای نظارتی و رسانههای محلی با دقت بیشتری عملکرد اعضای شورا را زیر نظر بگیرند و شفافیت را در تصمیمگیریها و عملکرد شورا مطالبه کنند. همچنین، شهروندان نیز باید با آگاهی و دقت بیشتری عملکرد نمایندگان خود را ارزیابی کرده و اجازه ندهند اینگونه نمایشهای تبلیغاتی بر تصمیمگیریهای آنها در انتخابات تأثیر بگذارد. آینده نیشابور و حفاظت از میراث ارزشمند آن، نیازمند تصمیمگیریهای مسئولانه و مبتنی بر منافع عمومی است، نه رفتارهای نمایشی و سیاسی.
کمی صبر کنید تا نتیجه این اقدام کارشناسی را ببینیم
از دیگر واکنشهای جالب توجه در این موضوع پست اینستاگرامی محمد رستمی نماینده مردم نیشابور در مجلس بود که او را در حال تماس تلفنی با یکی از مسئولان و پیگیری این موضوع نشان میداد.
در این پست رستمی نوشته بود:
امروز از باغ امینالاسلامی بازدید کردم و موضوع هرس گسترده درختان را با مسئولین مربوطه بررسی کردم.
مسئولان تأکید دارند این اقدام براساس کار کارشناسی انجام شده و هدف، حفظ سلامت و شادابی درختان بوده است.
از شما مردم عزیز میخواهم کمی صبر کنید تا نتیجه این اقدام کارشناسی را در آینده ببینیم.
میرفانی شهردار نیشابور هم این پست نماینده مردم نیشابور را در حساب کاربری خود بازنشر کرد.