سی و هشتمین دوره تجلیل از قهرمانان و خبرگان تولید بخش کشاورزی شهرستان نیشابور برگزار شد.
شنبه گذشته با حضور رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی، معاون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی فرمانداری، مدیر هماهنگی ترویج سازمان، مسئول دفتر ریاست سازمان، معاون سازمان و مدیر جهادکشاورزی شهرستان نیشابورمراسم تجلیل از ۲۵ نفر از نمونه های ملی، استانی و شهرستانی بخش کشاورزی نیشابور در سال ۱۴۰۲ برگزار شد.
نیشابور در حوزه کشاورزی در استان خراسان جایگاه خاصی دارد
علی مبارکی معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیشابور در این مراسم با اشاره به عملکرد این سازمان در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ گفت: نیشابور در حوزه کشاورزی در استان خراسان جایگاه خاصی دارد و دارای بیشترین بهرهبردار در سطح استان است و در این حوزه دارای رتبه نخست است همچنین با تولید بیش از ۲۲۶ هزار تن شیر خام در این حوزه هم رتبه نخست را در استان خراسان دارد.
وی بیان کرد: مزیت اصلی شهرستان نیشابور در این بخش تولید شیر صنعتی است بهطوریکه بالغ بر ۶۰ درصد تولیدات شیر به صورت صنعتی است و صنایع لبنی این حوزه در نیشابور از کیفیت بالایی برخوردار است .
وی افزود: نیشابور در بخش تولید گوشت قرمز با بیش از هفت هزار و ۵۰۰ تن در سال رتبه دوم استان را به خود اختصاص داده است و خوشبختانه بسیاری از پرواربندیهای شهرستان نیشابور صنعتی است و امسال هم در بخش نمونههای کشوری پرواربند نمونه کشور از شهرستان نیشابور انتخاب شد.
وی اظهار کرد: در تولید میوههای هستهدار مانند آلو و گیلاس و در تولید خوراک دام و تولید مواد لبنی رتبه سوم در استان و در تولید سبزی و صیفی رتبه چهارم استان را دارد که نشاندهنده این است در حوزه کشاورزی شهرستان نیشابور اشتغالزایی و درآمدزایی خوبی انجام شده است.
تجهیز ۱۲۲ هکتار اراضی کشاورزی نیشابور به سیستمهای آبیاری نوین
وی با اشاره به چالش تغییر اقلیم و خشکسالی برای کشاورزان اظهار کرد: برای صرفهجویی در آب توسط کشاورزان نیشابور سال گذشته بالغ بر ۱۱۲ هکتار از محل اعتبارات دولتی مجهز به سیستم آبیاری نوین شده و احیا و مرمت قناتها نیز به صورت ویژه در دستور کار جهاد کشاورزی قرار گرفته و در این زمینه چهار حلقه چاه و رشته قنات احیاء شده و از کمکهای مردم و خیرین هم در این بخش بهرهمند شدهایم همچنین برای احداث استخر ذخیره آب به میزان ۳۰۰ مترمکعب اعتبارات دولتی اختصاص پیدا کرده تا بتوانند خاموشیهای چاههای آب کشاورزی را مدیریت کنند و در بخش لولهگذاری هم از محل اعتبارات دولتی برای ۱۷ کیلومتر اختصاص پیدا کرده است .
وی گفت: پارسال بالغ بر یک هزار و ۵۰۰ تن گوشت ماهی در نیشابور تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن ۲۰ درصد رشد داشته و رتبه دوم تولید گوشت ماهی را در استان کسب کردیم.
تشکیل زنجیره تولید گوشت مرغ در نیشابور
مبارکی گفت: پارسال در نیشابور هشت هزار تن گوشت مرغ تولید شد و با تشکیل زنجیره تولید گوشت مرغ کمبود در این زمینه مدیریت شد تا در سال آینده با چالشی در این زمینه مواجه نباشیم همچنین هفت هزار و ۴۰۰ تن هم تخممرغ تولید شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبلش افزایش داشته و نیشابور در این زمینه دارای رتبه بالایی در استان خراسان است و تلاش میکنیم زنجیره تولید تخم مرغ را هم در شهرستان نیشابور ایجاد کنیم.
وی با اشاره به اینکه یکی از سیاستهای وزارت جهاد کشاورزی توسعه گلخانهها است اظهار کرد: در سالهای گذشته سطح گلخانههای شهرستان نیشابور حدود ۱۲ هکتار بود و در سال ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ حدود ۱۹ هکتار جواز تأسیس برای گلخانهها در نیشابور صادر شد که از این میزان سه هکتار در دهه فجر کلنگزنی شد و در این زمینه باید برای مدیریت منابع آبی و محیطی به سمت توسعه گلخانهها برویم تا در شرایط بحرانی بتوانیم کشت محصولات کشاورزی را در محیطهای گلخانهای ادامه بدهیم.
وی خاطرنشان کرد: گیاهان دارویی فرصتی برای نیشابور است و این گیاهان آب کمتری مصرف میکنند و در واحد سطح درآمد بیشتری برای کشاورزان دارد و سال گذشته بالغ بر ۱۲ هکتار در بخش گیاهان دارویی در شهرستان نیشابور توسعه داشتیم و در این زمینه یک شرکت تعاونی برای تکمیل زنجیره گیاهان دارویی در نیشابور تشکیل شده است و کشاورزانی که مایل به فعالیت در این زمینه هستند برای دریافت مشاوره فنی و رسیدن به تولید اقتصادی میتوانند به این تعاونی مراجعه کنند.
افزایش کیفیت محصول گندم نیشابور
وی افزود: پارسال بالغ بر ۲۸ هزار و ۷۰۰ تن خرید تضمینی گندم از کشاورزان نیشابور انجام شد که نسبت به سال قبل از آن ۱۰۰ درصد افزایش داشته است و با توجه به اینکه میزان سن زدگی در سال زراعی گذشته حدود یک درصد بود که باعث شد میزان کیفیت گندم افزایش قابل توجهی داشته باشد.
معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیشابور گفت: یکی از چالشها در بخش کشاورزی پایین بودن بهرهوری است و بدین منظور دورههای آموزشی مختلفی برای کشاورزان پیشبینی شده است و از کشاورزان میخواهیم به نفوذ دانش در تولید محصولات کشاورزی توجه ویژه داشته باشند و بهخاطر چالشهایی که در بخش اقلیم و کمبود منابع آبی با آن مواجه هستیم دیگر روشهای سنتی کشاورزی از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نخواهد بود.
اجرای طرح تحول محصولات کشاورزی استراتژیک در نیشابور
وی افزود: از سال گذشته با اجرای طرح تحول ۹ محصول کشاورزی استراتژیک در نیشابور هدف قرار گرفته است که مهمترین آنها گندم، جو، زعفران و پسته است و سال گذشته با همت کشاورزان توانستیم میزان تولید گندم را در واحد سطح به پنج تن برسانیم و سال زراعی قبل از آن این میزان سه ممیز ۷۵ تن بود و با توجه به ۱۴ هزار هکتار اراضی کشاورزی گندم در نیشابور با رسیدن به این میزان از تولید در همه اراضی کشاورزی نیشابور به موفقیت چشمگیری دست پیدا خواهیم کرد.
وی اظهار کرد: از سال گذشته جهش تولید در بخش دیمکاری را در دستور کار قرار دادهایم و کشاورزانی که در این طرح همکاری کردند برداشت محصول گندم ایشان ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلو افزایش یافت.
وی گفت: امیدواریم در سال زراعی جدید با همکاری کشاورزان و با بهرهگیری از دانش نوین بتوانیم بهرهوری را در بخش کشاورزی افزایش دهیم و به هدفمان برای تأمین امنیت غذایی برسیم.