هشدار سرپرست شرکت آبفای نیشابور: جهنم تیرماه، تشنگی در کمین نیشابور
هشدار سرپرست شرکت آبفای نیشابور: جهنم تیرماه، تشنگی در کمین نیشابور
خاتون شرق- تابستان داغ نیشابور نفس‌ها را به شماره انداخته و سایه بحران آب هر روز پررنگ‌تر می‌شود.

اشاره: تابستان داغ نیشابور نفس‌ها را به شماره انداخته و سایه بحران آب هر روز پررنگ‌تر می‌شود.
افزایش کم‌سابقه دمای هوا و قطعی‌های مکرر برق، چاه‌های تأمین آب شرب شهری را یکی پس از دیگری از مدار خارج کرده و شرکت آبفای نیشابور را در تأمین پایدار آب با چالش جدی روبه‌رو ساخته است.
در چنین شرایطی، تنها راه عبور از این روزهای سخت، همراهی شهروندان با مدیریت مصرف و صرفه‌جویی هوشمندانه در استفاده از آب است؛ چرا که بی‌توجهی می‌تواند زنجیره تأمین آب را در میانه این گرمای طاقت‌فرسا از هم بگسلد. در این خصوص هشدارهای سرپرست شرکت آبفای نیشابور باید جدی گرفته شود.

محمدامین صارمی می‌گوید: سال گذشته که دمای هوا در این روزها حدود ۳۵ درجه بوده اما در روزهای اخیر در نیشابور دمای هوای از مرز ۴۰ درجه هم گذشته و افزایش دمای هوا به طور میانگین هر درجه حدود ۵ درصد میزان مصرف آب شرب را افزایش می‌دهد.
او اظهار کرد: به عنوان مثال اگر سال گذشته میزان تولید آب شرب در این روزها حدود ۸۰۰ لیتر در ثانیه بوده؛ امروز با افزایش دمای هوا این میزان را باید به یک‌هزار و ۱۰۰ لیتر برسانیم تا بتوانیم افزایش مصرف را جبران کنیم.


وی با اشاره به اینکه در اردیبهشت ماه امسال که با قطعی‌های برق مواجه بودیم اما دمای هوا از ۳۴ درجه بیشتر نشد و مشکل خاصی نداشتیم اما امروز هم با قطعی‌ برق چاه‌های آب و هم گرمای هوا مواجه هستیم گفت: البته در طی این سال‌ها با تمهیدات و راهکارهایی که اتخاذ شده میزان تولید آب شرب افزایش پیدا کرده و با همه این چالش‌ها شبکه آب شرب نیشابور مدیریت شده اما مصرف شهری به شدت افزایش پیدا کرده که بخشی از آن مربوط به دوران جنگ بود که عده‌ای همشهریان به خاطر درگیری‌ها از تهران به نیشابور آمده بودند.
وی با اشاره به اینکه در چاه‌های آب به طور میانگین روزانه ۲ ساعت با قطعی برق مواجه هستیم می‌گوید: این روزها و شب‌ها سطح مخازن آب شرب در برخی ساعات به زیر سه متر می‌رسد و ما باید با همین میزان آب طوری شبکه را مدیریت کنیم که سطح آب مخازن از حد مجاز کمتر نشود و هم‌زمان باید مدیریت قطعی برق‌ چاه‌های آب را هم داشته باشیم.

پمپ‌های آب منازل سرطان شبکه آب شهری
صارمی در ادامه به مشکل دیگری در شبکه آب شرب شهری نیشابور اشاره می‌کند که نیازمند توجه و همکاری شهروندان است.
او می‌گوید: بنابر آمار غیررسمی در داخل شبکه آب شرب نیشابور حدود ۴۰ هزار پمپ خانگی وجود دارد که این پمپ‌‎ها آفت شبکه توزیع و معضل بسیار بزرگی است و‌ به خاطر وجود همین پمپ‌ها هر اقدامی برای مدیریت شبکه آب شرب شهری با مشکل مواجه می‌شود.
وی اظهار کرد: پمپ‌های آب معضل بزرگ شبکه آب شرب شهر نیشابور است و مدیریت شبکه را دچار مشکل می‌کند و از سوی دیگر این پمپ‌های مستقیم در شبکه هم از نظر بهداشتی برای مصرف‌کننده مطلوب نیست زیرا در شرایطی که میزان آب در شبکه کم شده رسوبات داخل لوله‌ها را می‌کشد که می‌تواند از نظر بهداشتی برای مشترکان خطرناک باشد.

راه‌اندازی مرکز دیسپاچینگ شبکه آب شرب نیشابور
صارمی اظهار کرد: از ابتدای ماه جاری مجموعه دیسپاچینگ شهر نیشابور به طور کامل راه‌اندازی شده است، باید توجه داشت در ۲۰ سال گذشته تنظیم آبدهی یا در اصطلاح دبی شبکه آب شرب نیشابور به صورت دستی انجام می‌شده است که مشکلات خاص خودش را داشت.
او می‌گوید: در حال حال حاضر همه ۵۷ حلقه چاه آب شرب شهر نیشابور مجهز به کنتور هوشمند شده و به صورت آنلاین بر روی سیستم دیسپاچینگ میزان آب ورودی و خروجی مخازن قابل مشاهده است و در مرکز دیسپاچینگ شرکت آبفای نیشابور به صورت ۲۴ ساعته رصد می‌شود.

مدیرت بحران همزمان با ادامه عملیات عمرانی طرح‌های نیمه‌‌تمام شرکت آبفای نیشابور
صارمی در ادامه گفت: در طی چند هفته گذشته سه پروژه مهم شهری فعال شده است که شامل
ادامه اجرای خط ۹۰۰ ابتدای خیابان شریعتی است تا بتوانیم انتهای زون پنج شهری را تقویت کنیم.
مورد بعدی طرح شبکه جمع‌آوری آب چاه‌ها برای مخزن غزالی است.
پروژه بعدی جداسازی زون چهار از زون پنج در خیابان کمال است که در حال انجام است.
وی خاطرنشان کرد: این پروژه‌ها در چند ماه اخیر تعطیل شده بود که دوباره فعال شد.
وی گفت: این روزها مشترکان در منطقه باغچه‌بان، شهرک بسیج، پاستور، شایسته، بهشتی با مشکل کمبود فشار و قطعی آب مواجه هستند که با تکمیل این پروژه‌ها مشکل ایشان هم حل خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: مشترکان حتما مشکلاتشان را از طریق سامانه ۱۲۲ اطلاع‌رسانی کنند و همکاران ما حتما به این موارد رسیدگی می‌کنند.

افزایش عمق چاه‌های آب از ۹۰ متر به ۳۰۰متر
او می‌گوید: همه چاه‌های آب شرب در حریم شهری است و در حال حاضر دیگر امکان حفر چاه آب در حریم شهر نیشابور نداریم و چاه‌هایی هم که برای مسکن ملی پیش‌بینی و حفاری شده در منتهی‌الیه دشت با دبی ۵ درصد است و امروز فرهنگ‌سازی برای مدیریت مصارف آب شهری بسیار حیاتی است.
سرپرست شرکت آبفای نیشابور با اشاره به اینکه برای سال آینده نگرانی جدی داریم می‌گوید: امیدواریم طی روزهای آینده با کاهش دما وضعیت مصرف آب تعدیل شود اما باید توجه کنیم امروز چاه‌های حاشیه دشت نیشابور خشک شده و عمق چاه‌های آب در نیشابور از ۹۰ متر به ۳۰۰ متر رسیده است.
وی گفت: در حال حاضر بالغ بر ۳۲ هزار کنتور خانگی با قدمت بیش از ۲۰ سال در نیشابور وجود دارد که باید شهروندان نسبت به تعویض این کنتورها اقدام کنند.
سخن آخر: این گزارش زنگ خطری است که نباید آن را نادیده گرفت؛ نیشابور سال‌هاست در اقلیم خشک و کم‌آب نفس می‌کشد و دشت این شهر، مدت‌هاست که در فهرست دشت‌های فوق بحرانی کشور قرار گرفته است. اگر امروز، شهروندان، مدیران و مسئولان، دست به کار نشوند و مصرف آب را مدیریت نکنند، فردا دیگر فرصتی برای جبران نخواهد بود. بی‌توجهی به این هشدارها، می‌تواند آینده نیشابور را با خطری جدی و تهدیدی برای ادامه زندگی در این سکونتگاه تاریخی روبه‌رو کند؛ خطری که نشانه‌های آن همین حالا، در جهنم داغ تابستان و چاه‌های خشکیده، دیده می‌شود.