در پی انتشار گزارشی در شماره ۲۲۱ هفتهنامه خاتونشرق با عنوان فاجعه در بیمارستان حکیم وقتی جان نوزادان به بهای بیتدبیری تهدید میشود دانشگاه علومپزشکی نیشابور جوابیهای به دفتر هفتهنامه خاتونشرق ارسال کرده که برای اطلاع و آکاهی شهروندان متن و تصویر نامه در ادامه منتشر میشود.
مدیر مسئول هفته نامه فرهنگی اجتماعی خاتون شرق
سرکار خانم سودابه جعفری
با سلام، در اجرای مسئولیت قانونی این دانشگاه به آگاهی میرساند گزارشی با عنوان «وقتی جان نوزادان به بهای بیتدبیری تهدید میشود / فاجعه در بیمارستان حکیم» مورخ شنبه ۰۶/۰۲/۱۴۰۴ در رسانههای وابسته به آن نشریه منتشر شده است که این گزارش حاوی ادعاهایی سراسر نادرست خلاف واقع و فاقد قلب حقیقت نسبت به یکی از مهمترین مراکز درمانی شهرستان نیشابور بوده است.
این گزارش در بسترهای زیر منتشر شده است:
وب سایت خاتون شرق (ساعت ۱۷:۲۰) مورخ ۰۶/۰۲/۱۴۰۴
کانال تلگرام (ساعت ۱۷:۳۰) مورخ ۱۴۰۴/۰۲/۰۶
https://t.me/khatooneshargh/95267
اینستاگرام
https://www.instagram.com/p/DJIeGH6KZ2m/?igsh=eXRrMW02NnVoZWh3
نسخه چاپی هفته نامه شماره ۲۲۱ مورخ ۱۰/۰۲/۱۴۰۴
که تیتر اصلی گزارش در صفحه اول، متن کامل گزارش در صفحه دوم و پاسخ دانشگاه نیز در صفحه دوم شده است. در پاسخ به این گزارش دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در روز شنبه مورخ ۰۶/۰۲/۱۴۰۴ ساعت ۱۷:۵۵ پاسخ رسمی، مستند و فنی خود را در پایگاه خبری دانشگاه وب دا – رسانه سلامت) منتشر کرده است:
به آدرس ۳۸۵۰۳/https://t.me/webdanums
هرچند آن نشریه اقدام به انتشار پاسخ در شماره ۲۲۱ نشریه خاتون شرق مورخ ۱۰/۰۲/۱۴۰۴ کرده است ولی از درج جوابیه در کانال تلگرام و اینستاگرم خودداری کرده است؛ با عنایت به ماده ۲۳ قانون مطبوعات، پاسخ در نشریه باید در همان صفحه، ستون و با همان اندازه و نوع حروف گزارش اولیه درج شود.
در حالی که گزارش با تیتر بزرگ در صفحه نخست منتشر شده ولی پاسخ دانشگاه تنها در صفحه داخلی و فاقد توازن در جایگاه و اندازه حروف منتشر شده است. این شیوه انتشار ناقص، طبق تصریح صریح قانون، در حکم عدم درج پاسخ تلقی میشود همچنین در پاسخ منتشر شده لازم بود موارد زیر که در انتهای گزارش اصلی مطرح شده بود نیز انعکاس یابد:
۱. روابط عمومی دانشگاه هیچ گونه تأخیری در پاسخ نداشته و بلافاصله پس از تماس اولیه، بررسی میدانی و فنی در بیمارستان حکیم انجام شده است. تدوین پاسخ مستند نیازمند ارزیابی دقیق تجهیزات و گفت و گو با تیم فنی بوده که بدون آن هیچ پاسخی صادر نمی شود.
۲. برخلاف ادعای گزارش هیچگاه جریان برق تجهیزات حیاتی بیمارستان قطع نشده است. فاصله زمانی قطع برق شهری تا ورود ژنراتور توسط یو پی اس و باتریها پوشش داده شده و تجهیزات مانند ونتیلاتورها و مانیتورها بی وقفه فعال بوده اند.
۳٫ در بیمارستان حکیم بخش CCU وجود ندارد و اگر منظور گزارش ICU نوزادان (NICU) بوده، باید تأکید کرد که در این بخش نیز هیچ گونه قطعی برق منجر به خاموشی یا تهدید جانی گزارش نشده است.
۴. همه تجهیزات پزشکی و پیراپزشکی به واسطه سیستم پشتیبان برق بدون اختلال در مدار بوده اند و گزارش منتشر شده از این منظر نیز فاقد صحت است.
لذا با عنایت به عدم رعایت ضوابط قانونی در نحوه انتشار پاسخ انتظار میرود پاسخ دانشگاه در اولین شماره آتی آن نشریه، دقیقاً مطابق با ماده ۲۳ قانون مطبوعات در صفحه نخست و با همان اندازه حروف درج گردد؛ در غیر این صورت، دانشگاه خود را ملزم به پیگیری قانونی از مراجع ذی صلاح میداند.
ابهامات درباره حادثه بیمارستان حکیم بیپاسخ ماند
در پی انتشار گزارشی در شماره ۲۲۱ هفتهنامه خاتونشرق با عنوان فاجعه در بیمارستان حکیم دانشگاه علومپزشکی نیشابور با ارسال نامهای به دفتر این هفتهنامه بدون پاسخ به سوالات و ابهامات مطرح شده در این گزارش با توسل به قانون مطبوعات خواستار درج این جوابیه در هفتهنامه خاتونشرق شد.
هفتهنامه خاتونشرق با انتشار پاسخ روابط عمومیوامور بینالملل دانشگاه علومپزشکی نیشابور ضمن آنکه حق پاسخگویی را برای آن دانشگاه محترم میشمارد نظر شهروندان گرامی را به نکاتی در خصوص به اصطلاح جوابیه دانشگاه علومپزشکی نیشابور جلب میکند و بر ضرورت دخالت نهادهای نظارتی برای الزام به پاسخگویی مسئولان این دانشگاه تاکید میکند.
نخست
اینکه سرپرست محترم روابط عمومی و امور بینالملل دانشگاه علومپزشکی نیشابور در ابتدای جوابیه ارسالی مدعی شده این گزارش حاوی ادعاهایی سراسر نادرست، خلاف واقع و فاقد قلب حقیقت … است.
لازم است سرپرست محترم روابط عمومی و امور بینالملل دانشگاه در تنظیم جوابیه به این نکته توجه میکردند که عبارت «فاقد قلب حقیقت» به معنای درست و صحیح بودن گزارش خاتونشرق است و بدینترتیب دانشگاه علومپزشکی نیشابور بر درستی این گزارش صحه میگذارد.
دو
همانطور که در پاسخنامه خود دانشگاه علوم پزشکی نیشابور آمده در همان شماره هفتهنامه خاتونشرق ذیل گزارش مربوط جوابیه منتشر شده اما دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با این ادعا که پاسخ دانشگاه تنها در صفحه داخلی و فاقد توازن در جایگاه و اندازه حروف منتشر شده این شیوه انتشار را ناقص خوانده است.
هفتهنامه خاتونشرق ضمن رد این ادعا خاطرنشان میکند با وجود پیگیریهای مداوم خاتونشرق و پاسخ دیرهنگام دانشگاه علومپزشکی و ضمن اینکه هفتهنامه خاتونشرق هیچ الزامی برای درج متن جوابیه نداشت اما برای رعایت اصل بیطرفی ذیل همان گزارش اقدام به انتشار پاسخ دانشگاه کرده است ضمن اینکه هفتهنامه خاتونشرق تاکید میکند در متن جوابیه مورد ادعای دانشگاه به هیچ یک از سوالات و ابهامات این حادثه پاسخ داده نشده است و تنها به یکسری توضیحات و ادعاهای کلی بسنده و از ارائه پاسخ به سوالات مطرح شده به طور واضح امتناع شده است.
سه
در پاسخ دانشگاه علوم پزشکی نیشابور آمده «روابط عمومی دانشگاه هیچ تاخیری در پاسخ نداشته …» هفتهنامه خاتونشرق با رد این ادعا خاطرنشان میکند حادثه قطع برق بیمارستان حکیم در تاریخ ۲۳ فروردین ماه ۱۴۰۳ اتفاق افتاده است اما تا ۱۴ روز پس از این حادثه دانشگاه علومپزشکی نیشابور حتی از اطلاع دادن این موضوع به فرماندار نیشابور امتناع کرده است و در تاریخ ۶ اردیبهشت پس از انتشار این خبر تلاش میکند با یک جوابیه شتابزده براین واقعه و ضعفها و مشکلات سرپوش بگذارد.
چهار
در بند ۲ پاسخ دانشگاه آمده «برخلاف ادعای گزارش هیچگاه جریان برق تجهیزات حیاتی بیمارستان قطع نشده است» که ضمن تایید تلویحی قطع شدن بیمارستان حکیم در آن تاریخ بار دیگر بر درستی این گزارش صحه میگذارد.
طبق آخرین اطلاعات و اخبار خاتونشرق از این حادثه به گفته شاهدان عینی در پی قطع برق در آن تاریخ، یو پی اس و باتریهای بیمارستان که باید در این مواقع وارد شوند دچار مشکل شده و دود ناشی از آن به دلایل نامعلوم باعث دودگرفتگی و ایجاد آشفتگی در بیمارستان حکیم میشود و انکار و سرپوش گذاشتن بر این حادثه مغایر با تکالیف قانونی و اخلاق حرفهای حوزه بهداشت و درمان است.
پنج
با سپاس از روابط عمومی دانشگاه نیشابور که در متن پاسخ با تاکید بر اینکه در بیمارستان حکیم بخش CCU وجود ندارد و درباره این موضوع اطلاعرسانی کردند ای کاش همین قدر در انعکاس این حادثه و آگاهی شهروندان و اقدامات انجام شده برای جلوگیری از این نوع حوادث که جان بیماران و پرسنل بیمارستان را تهدید میکند صداقت و شفافیت به خرج داده میشد.
شش
براساس پیگیریهای خاتونشرق از شرکت برق و متخصصان فنی و شاهدان عینی در آن تاریخ برق بیمارستان حکیم به علت قطع برق و عمل نکردن دیزل ژنراتور حداقل به مدت ۲۰ دقیقه قطع شده است.
لازم به ذکر است بیمارستان حکیم نیشابور مجهز به سیستم دوربین مداربسته است و سوالی که مطرح میشود این است که چرا دانشگاه علومپزشکی نیشابور با انتشار فیلمهای ضبط شده در بیمارستان حکیم در آن تاریخ نسبت به شفافسازی درخصوص این حادثه و آگاهسازی شهروندان اقدام نمیکند؟
با تأکید بر اصل شفافیت و حق آگاهی شهروندان، دانشگاه موظف است تمامی اسناد فنی، فیلمهای دوربینها و گزارشهای کارشناسی را در اختیار نهادهای نظارتی و افکار عمومی قرار دهد. در غیر این صورت ادعاهای مطرحشده فاقد اعتبار خواهد بود.
هفت
هفتهنامه خاتونشرق بار دیگر ضمن تاکید برحق آزادی بیان و آگاهی شهروندان بر لزوم پاسخگویی مسئولان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور که با مهمترین سرمایه هر انسانی یعنی جان انسانها سروکار دارند تاکید کرده و بار دیگر خواهان پاسخگویی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور به سوالات مطرح شده در گزارش خاتونشرق است:
۱_ در آن تاریخ چه مدت برق بیمارستان حکیم قطع شده؟
۲_ در آن زمان چند نوزاد در بخش NICU بستری بودهاند؟
۳_ با توجه به اینکه هر ثانیه قطع برق و اختلال در اکسیژنرسانی به نوزادان نارس و دارای مشکل میتواند در آینده موجب ضایعات مغزی وجسمی جبرانناپذیری برای آنان شود چه اقداماتی برای بررسی صدمات احتمالی ناشی از این قطعی برق به نوزادان شده است؟
۴_ چرا این حادثه به فرماندار نیشابور به عنوان نماینده عالی دولت در این شهرستان اطلاع داده نشد؟ در صورت تکذیب این مورد انتظار میرود مستندات مکاتبات اداری و گزارشهای رسمی برای هفتهنامه خاتونشرق ارائه شود.
کلام آخر
این حادثه بار دیگر ضرورت جرمانگاری دروغگویی مسئولان را به قانونگذاران نظام جمهوری اسلامی یادآور میکند به خصوص در مواردی مانند بهداشت و درمان عمومی که کوچکترین خطا و سهلانگاری میتواند باعث از بین رفتن جان یک انسان و خسارتی بزرگ و جبرانناپذیر برای یک خانواده و جامعه شود.
اگرچه دیر شده اما همچنان امیدواریم دانشگاه علومپزشکی نیشابور با انتخاب خط مشی شفافیت و پاسخگویی به شهروندان زمینه افزایش اعتماد عمومی را در نیشابور بزرگ فراهم کند.