بازار وحدت نیشابور نفس‌های آخر را می‌کشد
بازار وحدت نیشابور نفس‌های آخر را می‌کشد
خاتون شرق - تا چشم کار می‌کند خودرو پارک شده، در 2طرف جاده انبوه دست‌فروشان و مردمی که برای خرید یا به قول معروف شکار آمده‌اند موج می‌زند، از کبوتر و مرغ و بوقلمون بگیر تا آچار گیربکس و لاستیک ماشین و پنکه، از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در اینجا یافت می‌شود.

از شیر مرغ تا جان آدمیزاد
تا چشم کار می‌کند خودرو پارک شده، در ۲طرف جاده انبوه دست‌فروشان و مردمی که برای خرید یا به قول معروف شکار آمده‌اند موج می‌زند، از کبوتر و مرغ و بوقلمون بگیر تا آچار گیربکس و لاستیک ماشین و پنکه، از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در اینجا یافت می‌شود.
در ابتدای مسیر جاده نیشابور به کاشمر انبوه جمعیت و ترافیک خودروها به صحنه‌ای تکراری برای ساکنان این منطقه تبدیل شده به خصوص در روزهای چهارشنبه و جمعه.
دستفروشان و فروشندگان دوره‌گرد برای فروختن اجناسشان نه تنها از همه نقاط نیشابور بلکه از سایر شهرها به چهارشنبه‌بازار و جمعه‌بازار نیشابور می‌آیند.
به گفته حسن شادی مالک بازار وحدت نیشابور فروشندگانی از شهرهای مشهد، سبزوار، بردسکن، کاشمر، قوچان، بم، زاهدان، شیراز، بابلسر، ساری و حتی اصفهان بارهای عمده‌شان را از ساعت ۱۲ شب به اینجا می‌آورند و تا عصر روز بعد در اینجا هستند و اجناسشان را می‌فروشند.


کمی آنسوتر از هیاهوی بازار بی‌نظم حاشیه جاده کاشمر راه باریکی ما را به بازار وحدت می‌رساند که قرار بود با راه‌اندازی آن بساط دست‌فروشان و این هرج‌ومرج از حاشیه جاده برچیده شود اما نشد و این ظرفیت عمده و بازار بزرگ این روزها تبدیل به مشکلی جدی برای ساکنان این منطقه شده است.

مشکل ترافیک چهارشنبه بازار روی اعصاب مردم
علی شادمهری یکی از ساکنان این منطقه به خبرنگار خاتون‌شرق می‌گوید: صبح‌های چهارشنبه و جمعه به خاطر بساط دستفروشان جاده مسدود می‌شود و سال‌هاست که با این مشکل مواجه هستیم و قرار بود با ایجاد بازار وحدت این مشکل حل شود.

او گفت: هر هفته از مشکلات ترافیکی چهارشنبه و جمعه بازار رنج می بریم. از سر و صدای بازار گرفته تا پارک خودروها در معابر و انسداد آن ها. از مسئولان می خواهیم برای رفع این مشکل فکری کنند.
پیش از این تا سال ۱۳۹۵ چهارشنبه بازار و جمعه بازار نیشابور درحاشیه جاده نیشابور به کاشمر تشکیل می‌شد که باعث ایجاد ترافیک و راه‌بندان و مشکلات و نارضایتی‌هایی برای ساکنان منطقه شده بود و شهرداری نیشابور برای ساماندهی این وضعیت و ایجاد یک بازار واحد به دنبال سرمایه‌گذار بود تا اینکه در آن سال طی قراردادی ۱۵ساله با شهرداری نیشابور اقدام به راه‌اندازی بازار وحدت کردیم و در آن زمان حدود ۲میلیارد تومان برای ایجاد این بازار سرمایه‌گذاری کردیم.
این گفته‌های حسن شادی سرمایه‌گذار و مالک بازار وحدت نیشابور است که از شهرداری نیشابور به خاطر اجرایی نکردن تعهداتش گلایه دارد.

فروشنده و خریدار هر دو ناراضی
تابلو کوچکی وسط بلوار جاده کاشمر روبروی ایستگاه برق فشار قوی تابلو کوچکی مسیر بازار وحدت را به رهگذران نشان می‌دهد.
به خاطر شلوغی و ازدحام وارد شدن به جاده ورودی بازار وحدت مشکل است. وارد بازار که می‌شوی دیگر از شلوغی و هرج‌ومرج خبری نیست و فروشندگان هرکدام در یک بخش سروسامان گرفته‌اند اما با این حال فروشندگان از بازارچه‌های موازی که هم‌زمان در خارج از بازار وحدت تشکیل می‌شود ناراضی هستند.
یکی از فروشندگان که مردی میانسال است به خبرنگار خاتون‌شرق می‌گوید: ما هم برای ورود به بازار وحدت با ماشین عوارض می‌دهیم و هم برای اجاره غرفه در حالی که در بیرون از بازار می‌توانیم بدون دادن این هزینه‌ها بساط کنیم و جنسمان را ارزان‌تر بفروشیم و مشتری بیشتری داشته باشیم.


او می‌گوید: بیشتر از ۱۰سال است بساط خرده‌فروشی دارم و از این راه امرار معاش می‎‌کنم. بازار روسها در فلکه فردوسی که بسته شد بسیاری از زنان فروشنده که خرج خانواده‌شان را از این راه تأمین می‌کردند دیگر نتوانستند به کارشان ادامه دهند و در شهر پخش شدند و از نان خوردن افتادند.
او که بساط لباس‌فروشی دارد مدعی است در بازار روسها روزی سه تا چهار میلیون کاسبی می‌کرده درحالی که در اینجا روزی ۳۰۰ تا ۴۰۰هزار تومان نمی‌تواند کاسبی کند زیرا راه اینجا دور است و مردم هم در همان حاشیه جاده جنس‌شان را می‌خرند و دیگر وارد بازار نمی‌شوند، ما هم با این وضعیت دیگر قادر به ادامه کار نیستیم و متأسفانه شهرداری هم به ما قشر ضعیف توجهی ندارد.
او می‌گوید: بیرون از بازار که بساط می‌کنیم نیروهای سد معبر آمده بودند و به آنها هم گفتیم ما داخل بازار مشتری نداریم و نمی‌توانیم کاسبی کنیم و آنها هم مانده بودندکه چه جوابی به ما بدهند و درنهایت رفتند.
با مردی که در بین بساط دستفروشان می‌گردد و ظاهرا برای خرید آمده صحبت می‌کنم. او می‌گوید: معمولا ماهی یکی دوبار به این بازار سر می‌زنم. در اینجا جنس‌های ارزانتری پیدا می‌شود اما در حاشیه جاده ارزانتر است البته در داخل بازار وحدت نظم و امنیت بیشتری برقرار است اما خوب مردم به دنبال جنس ارزانتر این همه راه را می‌آیند.
به نظر می‌رسد دوری راه و مهم‌تر از آن ایجاد بازارچه‎های موازی در حاشیه جاده معضل اصلی بازار وحدت نیشابور است اما راه‌حل شهرداری برای ساماندهی این وضعیت چیست؟

کل نیروهای واحد سدمعبر شهرداری نیشابور ۱۷نفر
اسماعیل گلستانی معاون خدمات شهری نیشابور در گفت‌وگو با خاتون‌شرق می‌گوید: در هفته سه روز بازار وحدت نیشابور دایر است و مالک بازار متعهد شده ماهی هفت میلیون تومان به شهرداری بپردازد و اگر انتظار این است که شهرداری ماهی ۳۰۰میلیون برای این مسئله هزینه کند هیچکس این کار را نمی‌کند.


وی اظهار کرد: کل نیروهای واحد سدمعبر شهرداری ۱۷نفر است و برای این بازار ۲نفر بیشتر نمی‌توانیم اختصاص بدهیم و درآن زمان ما نمی‌دانستیم که ایشان به نحوی بازار را مدیریت خواهند کرد که ۱۰۰نفر به بیرون از بازار می‌روند وگرنه از ابتدا می‌گفتیم ما نمی‌توانیم.
گلستانی با بیان اینکه مالک بازار وحدت از ابتدا باید به نحوی مدیریت می‌کرد که این اتفاقات نیفتد گفت: ما در قرارداد ذکر کرده‌ایم و متعهد شده‌ایم که یک اکیپ سد معبر در آنجا مستقر شود و ایشان خودش هم متعهد شده از نیروی انتظامی استفاده کند و اما ایشان می‌خواهد توپ را در زمین ما بیندازد در حالی که باید مشوق‌هایی برای ترغیب فروشندگان درنظر بگیرد.
در تعهد ما برای سد معبر ذکر نشده که همه فروشندگان خارج از بازار را جمع کنیم فقط گفته‌ایم یک ماشین سدمعبر در آنجا مستقر کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا واحد سدمعبر شهرداری فروشندگانی را که در خارج از بازار بساط می‌کنند به داخل بازار هدایت نمی‌کند گفت: ما حاضر هستیم تلاش بیشتری بکنیم به شرط اینکه ایشان هم به تعهداتش عمل کند، ایشان هنوز از قرارداد قبلی به ما بدهکار است و از قرارداد جدید هم از ابتدای امسال هیچ کدام از چک‌هایش پاس نشده است.

پیش از این چهارشنبه بازار و جمعه بازار نیشابور برای شهرداری فقط هزینه داشت
حسن شادی سرمایه‌گذار و مالک بازار وحدت نیشابور می‌گوید: پیش از این چهارشنبه بازار و جمعه بازار نیشابور برای شهرداری نه تنها درآمدی نداشت بلکه هزینه هم داشت و پس از هر بازار علاوه بر مشکلاتی که داشت باید این مکان را نظافت هم می‌کرد تا اینکه بازار وحدت را به وسعت سه هکتار در حاشیه همان مکانی که چهارشنبه بازار و جمعه بازار به راه می‌افتاد احداث کردیم.
وی گفت: شهرداری نیشابور بابت صدور مجوز ۲۰درصد از درآمد ناخالص این بازار را دریافت می‌کند اما از همان آغاز به خاطر هدایت نشدن دست‌فروشان حاشیه جاده کاشمر به داخل بازار با مشکل مواجه بودیم در حالی که شهرداری در قرارداد متعهد شده است با کمک نیروهای سد معبر فروشندگان و دست‌فروشان را به داخل بازار هدایت کند و دست‌فروشان خارج از بازار بساط نکنند و بابت نیروهای سد معبر هم هزینه جداگانه‌ای دریافت می‌کند و علاوه بر این هزینه استقرار نیروی انتظامی را هم ما پرداخت می‌کنیم.
در این مورد بیش از ۲۰بار با شورای شهر و شهرداری مکاتبه کردیم و شورای شهر هم در این رابطه با شهرداری مکاتبه کرد و قرار شد طبق مصوبه کمیسیون خدمات شهری شورای شهر نیشابور؛ شهرداری از ایجاد هرگونه بازار و بازارچه موقت جلوگیری کند و در جلسه شهریورماه معاون شهردار آقای احمدی‌نیا قول داد واحد سدمعبر شهرداری از اول مهرماه در محل جاده کاشمر یا در اصطلاح خط کاشمر مستقر شود اما از آن زمان هنوز نیروهای سدمعبر شهرداری را نفرستاده‌اند.
این مشکلات باعث شده که در بین فروشندگان بازار وحدت هم نارضایتی ایجاد شود و نسبت به ایجاد بازارچه در خارج از بازار وحدت در حاشیه جاده معترض شوند، به همین خاطر در اردیبهشت ماه امسال به شهرداری اعلام کردیم که ظرف ۲ماه اگر این مشکل حل نشود اقدام به بستن بازار وحدت می‌کنیم و چندین بار هم مکاتبه کردیم اما جوابی داده نشد و مجبورشدیم یک روز بازار وحدت را تعطیل کنیم و همان روز با سرریز شدن فروشندگان این بازار به حاشیه جاده باعث ترافیک و بسته شدن خط کاشمر شد.

شادی در ادامه می‌گوید: این اتفاق در تیرماه افتاد و پس از آن بلافاصله معاون شهردار و رئیس سدمعبر شهرداری در محل حاضر شدند و قول دادند که این مشکل را حل کنند و رئیس سدمعبر شهرداری قول داد که از روز جمعه بعدی دیگراجازه ندهد کسی خارج از بازار وحدت بساط دستفروشی راه بیندازد و ما هم قبول کردیم و بازار را باز کردیم اما روز جمعه هم خبری از واحد سدمعبر شهرداری نشد و پس از پیگیری دوباره قول دادند که روز چهارشنبه بیایند تا اینکه روز چهارشنبه مسئول واحد سدمعبر آمد و چند ساعتی هم ماند اما در نهایت اذعان کرد که قادر به هدایت دستفروشان به داخل بازار نیست!
او با اشاره به اینکه از ابتدای آغاز به کار این بازار با مشکل ایجاد بازارچه در خارج از بازار وحدت مواجه بوده‌ایم گفت: طی دوسال گذشته این مشکل تشدید شده و یک بار هم شهرداری طی نامه‌ای اعلام کرد که بازار وحدت خارج از محدوده شهری است! در حالی که اگر این ادعا درست باشد پس چرا شهرداری با ما قرارداد بسته و هزینه دریافت می‌کند؟
این نامه شهرداری را شورا بردم که مایه تعجب‌شان شد و طی نامه‌ای شهرداری را مکلف به فرستادن نیروهای سدمعبر کرد اما همچنان خبری از نیروهای سدمعبر شهرداری نیست.
در حال حاضر بالغ بر ۴۰۰نفر در این بازار مشغول به کار هستند که در صورت بستن این بازار باعث ایجاد مشکل معیشتی جدی برای آنان خواهد شد و با این وضعیت بازار وحدت نیشابور نفس‌های آخر را می‌کشد و تنها زمانی که ما با کمترین مشکلات مواجه بودیم زمانی بود که آقای ابوالفضل اسدی معاون خدمات شهرداری بود و حتی به یک نفر اجازه داده نمی‌شد در خارج از بازار بساط کند و با این وضعیت ادامه کار هرروز برای ما سخت‌تر می‌شود.
از ابتدای امسال قرار بود بازار روس‌ها و بازار خودرو نیشابور را هم در همین مکان راه‌اندازی کنیم اما شهرداری برخلاف وعده‌اش بازار روس‌ها را در محل سابقش دوباره باز کرد که باعث ضرر و زیان ما شد و درنهایت از گرفتن امتیاز این بازار انصراف دادیم. برای بازار خودرو هم بارها اعلام کردیم که برای اقدامات اولیه شهرداری باید با اتحادیه نمایشگاه‌داران اتومبیل جلسه‌ای برگزار کند تا اقدامات اولیه برای راه‌اندازی این بازار انجام شود اما پس هفت ماه هنوز این جلسه برگزار نشده درحالی که شهرداری همان ابتدا چک‌های یک سال این امتیاز را از ما گرفته است.
او با انتقاد از عمل نکردن شهرداری به تعهداتش می‌گوید: چطور در پنج؛ شش سال ابتدای قرارداد شهرداری قادر به جمع‌آوری فروشندگان خارج از بازار و جلوگیری از بساط کردن آنان بود اما حالا نمی‌تواند در حالی که هرسال باید توان اجرایی و تجربه شهرداری بیشتر شود؟! و اگر هم قادر نیست چرا اعلام نمی‌کند؟

شهرداری به تعهداتش عمل نمی‌کند

حبیب بتویی رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر نیشابور در این رابطه گفت: به خاطر معضل ترافیک و ازدحام ناشی از چهارشنبه بازار و جمعه بازار در حاشیه جاده کاشمر دادستان وقت شهرداری را ملزم کرد که زمینی در همان نزدیکی خریداری کرده و دورش را دیوار کند و شهرداری هم برای اجرای این طرح به دنبال سرمایه‌گذار بخش خصوصی رفت که آقایان شادی در این طرح سرمایه‌گذاری کردند قرارداد بسته شد و کار هم به خوبی پیش می‌رفت.
وی افزود: قرار بر این بوده ۲نفر از نیروی انتظامی و ۲نفر از نیروهای سدمعبر شهرداری در آنجا حضور داشته باشند و نسبت به هدایت دست‌فروشان به داخل بازار وحدت اقدام کنند و ظاهرا کوتاهی از واحد سدمعبر شهرداری است که باید به طور قاطع در آنجا حضور پیدا کند و شهرداری به تعهداتش عمل نمی‌کند و چندین بار این موضوع در شورای شهر مطرح شده است و شهرداری را ملزم به اجرای تعهداتش کرده‌ایم.

روزبازارها قلب تپنده اقتصادی شهرهای دنیا هستند که از گذشته‌های دور مورد اقبال و توجه مردم بوده‌اند. ارزانی، در دسترس بودن و پیدا شدن بیشتر اجناس مورد نیاز از شاخصه‌های روزبازارها است و بازارهای روز نیشابور نیز از این قاعده مستثنی نیست اما به نظر می‌رسد برای ساماندهی وضعیت فعلی چهارشنبه‌بازار و جمعه‌بازار نیشابور هماهنگی و نظارت بیشتری بین ارکان مدیریت شهری، شهرداری و شورای شهر و پیمانکار است و ادامه وضعیت فعلی موجب ایجاد نارضایتی بیشتر بین شهروندان خواهد شد.